Biografie van Gerard Kockelmans

Gerard Kockelmans werd op 5 mei 1925 te Meerssen geboren en hij overleed op 7 September 1965 te Beek. Hij studeerde aan de conservatoria van Maastricht, 's Gravenhage en Utrecht (o.a. bij Kees van Baren, Sem Dresden en Henri Geraedts). Hij was leraar schoolmuziek en theoriedocent aan het conservatorium te Maastricht, maar het was vooral als koordirigent dat hij zijn stempel drukte op het muziekleven in Limburg.

Als componist richtte hij zich vooral op koorwerken. Hij schreef voor mannenkoor en voor gemengd koor, zowel a capella als met instrumentale begeleiding. Voorts schreef hij missen, motetten, orkestwerken, kamermuziek en liederen in verschillende bezettingen. Hij ontwikkelde zijn compositietechnieken via de bestudering van de oude Nederlandse polyfonie en de kontrapuntleer van Hindemith, via Strawinsky en Bartók naar de dodecafonie van de Weense school, maar zijn werk blijft persoonlijk en intuitief. De laatste jaren van zijn leven gebruikte hij vrijwel uitsluitend bepaalde zelf ontwikkelde seriële toepassingen in zijn muziek.

Hier kunt u het begin horen van Polonaise. Een lied dat Gerard Kockelmans componeerde op een tekst van Paul van Ostaijen bij de geboorte van zijn dochter Ceciel.

Bronnen geraadpleegd voor deze website: Agnes Kockelmans-Wijffels, Margriet Ehlen, Hans Korevaar, Jean Lambrechts, Willem Sinnighe Damsté, Pierre Gerits, Zr. Laetitia van den Hoek, Wino Penris, Fam.Kockelmans, Hans Kockelmans.
Website: Hans Kockelmans.
Polonaise werd uitgevoerd door Ans Humblet en Jo Huijts.

Voor een uitgebreide biografie en literatuurlijst verwijzen wij naar 'Music Hall, het leven en het werk van Gerard Kockelmans, een veelzijdig componist'. door Margriet Ehlen en Willem Sinninghe Damste, uitg De Lier 1983