Diverterend

Gerard, rechts, met zijn broers en zussen en zijn moeder. Zijn moeder overleed toen Gerard 5 jaar was.Met zijn vader, (stief)moeder en broer Joseph. Joseph werd later bekend als filosoof. Hij adviseerde Gerard in de keuze van zijn liedteksten.De modernistische gedichten van Paul van Ostaijen (1896-1928) dienen vaak als uitganspunt voor de vocale werken van Gerard Kockelmans. Van Ostaijen noemde zijn gedichten: "een in het metafysiese geankerd spel met woorden."

De associaties en woordspelingen in deze teksten weet Kockelmans vaak treffend te verklanken. U hoort een fragment uit zijn : Sinfonietta, de zeer kleine speeldoos (1963). In dit grote werk voegt Kockelmans onverwachte wendingen, eigen aan de dichtkunst van Van Ostaijen, toe in de instrumentatie.
Een fragment uit de cyclus Music Hall op tekst van Paul van Ostaijen. Kockelmans componeerde dit werk in 1961 in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen. Een opname uit 1964. Het Heerder mannenkoor olv P.Gerits met het Limburgs Saxofoon Kwartet.Kockelmans was dirigent van diverse grote en kleine koren. Hier ziet u het Geleens Kamerkoor. Links staat Dineke Adema, met haar werkte hij veel samen. De werken die hij voor deze koren schreef werden op maat gemaakt. U hoort een fragment uit Rondeel (1961) dat Kockelmans schreef op een middeleeuwse tekst. Uitgevoerd door gemengd koor Cantori La Vera olv Alice Hendriks.Een van zijn, zoals hij het zelf noemde, 'vrije werken'. In deze werken past hij vaak seriële technieken toe. De tekening is waarschijnlijk gemaakt door Dineke Adema. Zij zong het lied tijdens de première. Hier kunt u het begin van Melopee horen. Een primitieve opname uit ca 1963. Dineke Adema wordt begeleid door Gerard Kockelmans.1962
Benefietconcert voor de nabestaanden van de bijna 300 omgekomen mijnwerkers in de mijn Luisenthal.

1956.
Concert ten bate van de Hongaarse vluchtelingen. Oa. met Elly Ameling.Polonaise


Tekst : Paul van Ostaijen
Muziek : Gerard Kockelmans
Opgedragen aan zijn dochter Ceciel
Uitgevoerd door Ans Humblet en Jo Huijts14 januari 1958, tijdens een repetitie.
Hier kunt u een geluidsopname uit die tijd beluisteren. Het slotdeel van Petits Sermons. Gerard Kockelmans componeerde dit werk in opdracht van Mignon. Uitgevoerd door dit koor o.l.v. de componist.

Epiloog:
"Het is genoeg, laat ik ophouden en hier mijn werk neer leggen. Over onze ondeugden en onze fouten zou ik nog veel kunnen zeggen, maar een ander zal dat beter doen".