Biografie van Hans Kockelmans

In 1981 ben ik afgestudeerd als docent elektronische muziek. Daarnaast studeerde ik barokluit en (negentiende-eeuwse) gitaar. Als bespeler van diverse oude instrumenten ben ik vooral geïnteresseerd in de archetypische elementen van de oude muziek, met name van de middeleeuwse muziek. Het kenmerkende in zowel mijn akoestische als mijn elektronische composities is dan ook het zoeken naar die archetypen van de muziek. Mijn elektronische muziek is vaak opgebouwd vanuit de zogenaamde granuele synthese. Hierbij wordt een geluidsgolf in minuscule cellen opgedeeld waarna deze cellen vrij manipuleerbaar zijn. Alhoewel het resultaat in niets lijkt op het oorspronkelijk gegeven, draagt dat oude in potentie het nieuwe in zich. De verdere techniek die gebruikt wordt is een hedendaagse voortzetting van de musique concrete.

Verder speelt het experimenteren met akoestiek in mijn werk een belangrijke rol. Met behulp van gespecialiseerde software tracht ik de akoestiek van historische gebouwen te reconstrueren. Diverse muziekstukken van mijn hand werden uitgezonden door de Concertzender, VPRO radio 4 en de Belgische klassieke zender Klara en werden op diverse plaatsen live gerealiseerd.

Momenteel werk ik aan een aantal CD producties met granuele en akoestische muziek.

Als voorbeeld van het gebruik van de granuele synthese in mijn composities:

een fragment uit Hout. Granulaties over een pianoakkoord

een fragment uit Felices Radices voor zang ,blazers, slagwerk en electronica gecomponeerd in opdracht van de provincie Limburg: