Gitaar
Als klassiek gitarist pleit ik voor een historisch verantwoorde speelwijze. Dat wil zeggen een correcte rechterhandhouding, zoals bij de luit, zonder nagels en het gebruik van darmsnaren. Dankzij de hulp van gitaarbouwer Roeland Weichelt ben ik in staat diverse authentieke instrumenten te bespelen waarbij het reconstrueren van de speeltechniek en klank van deze 18 en 19e eeuwse instrumenten voorop staat. Deze oude instrumenten zijn aanzienlijk kleiner dan de tegenwoordige klassieke gitaar en uiterst licht gebouwd. De snarenkeuze is zeer belangrijk, zoals diverse gitaarbouwers en componisten uit het begin van de 19e eeuw ook opmerkten. Alleen met darmsnaren komen deze instrumenten tot hun recht. U hoort eem opname van een gitaar gebouwd door Pasquier uit Parijs, eind 18e eeuw. De 6 snarige gitaar ontstond rond 1785 uit de 5 korige barokgitaar (2x 5 snaren). De eerste 6 snarige gitaren leken dan ook veel op de barokgitaar net zoals deze Pasquier. Deze gitaar is in feite een barokgitaar met 6 snaren. Na vele experimenten ontstond rond 1880 het tegenwoordig nog gebruikte veel grotere gitaarmodel.

Op de website van Roeland Weichelt kunt u enkele gitaren uit mijn collectie zien.

Detail uit een familieportet (ca 1820) van de Roermondse familie van Aefferden. De gitaar lijkt een vroeg Frans instrument (ca 1790) te zijn vergelijkbaar met de Pasquier gitaar.

In mijn bezit is een verzameling negentiende-eeuwse handgeschreven gitaarmuziek. Veel van de werken in deze verzameling zijn anoniem. De handgeschreven liederenbundels (2 complete en een aantal fragmenten) zijn door minstens 3 personen geschreven en lijken mij tussen 1820 en 1850 vervaardigd te zijn.

Deze collectie komt uit de nalatenschap van Max van Aken (1799-1892), een negentiende-eeuws amateur-muzikant uit Maastricht/Heerlen. Hij speelde gitaar en zeker ook cello. Naast de liederen bezat hij gitaarmuziek van Carulli, Fier en Giuliani en kamermuziek met fluit en of viool met gitaar van o.a. De Gall en Doisy en strijkkwartetten van b.v. Bocherini. Een gedeelte van zijn muziek was afkomstig van de gitarist Van Dijke, mogelijk de leraar van van Aken, deze was actief rond 1820. Van de meeste stukken zijn mij geen andere bronnen bekend. Enkele liederen uit deze collectie zal ik hier publiceren

Max van Aken trouwde rond 1840 met de 18 jaar jongere Félicté de Lenarts uit Bunde. Mogelijk maakte hij dit boekje met gitaarchansons voor haar. Het eerste lied handelt over ene Philis. (Félicté ?) Uit: Recueil de Romances avec accompagnement de guitare

Website van de gitaarbouwer Roeland Weichelt

Lijst van gitaarbouwers ca 1770 - ca 1850 samengesteld door Hans Kockelmans